Jyväskylän kaupunki vaslogolla

Vasemmisto bloggaa epäkohtia näkyviksi

Vasemmistoliiton jyväskyläläisillä kuntavaaliehdokkailla on asiaa, ja moni sanoo sanottavansa blogikirjoituksessa. Blogin perustamiseen saat vinkkejä esimerkiksi täältä

Ehdokkaiden tekstejä julkaistaan myös kunnallisjärjestön nettisivuilla, eli sivuilla, joita luet parhaillaan. Kuluvana kuntavaalivuonna kirjoittamaan ovat ehtineet ehdokkaista jo Kati KytömaaAkseli EkolaIra Vainikainen ja Paul Abbey

Jos sanottavaa on säännöllisesti, voi kuitenkin olla hyvä idea perustaa oma blogialusta. Näin ovat tehneet esimerkiksi Maire VidgrenIra VainikainenSirkku IngervoMatleena Käppi ja Miska Seppälä.

Opiskelijayhteisöstä, kaavoituksesta ja monesta muustakin aiheesta kirjoittavalle Ira Vainikaiselle säännöllinen kirjoittaminen on vapauttava ja omaehtoinen tapa ilmaista itseään. 

“Blogi tarjoaa helposti lähestyttävän tavan jakaa omia ajatuksiani ja ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin. Se on myös monella tapaa vapaampi ja tasa-arvoisempi kanava, sillä se ei lähtökohtaisesti maksa mitään, eivätkä sitä rajoita mielipidepalstan ruuhkat, merkkimäärät tai muotovaatimukset.” 

Koulumaailman ajankohtaisiin ilmiöihin kirjoituksissaan keskittyvää Sirkku Ingervoa motivoi oikeudenmukaisuuden puolustaminen ja ilmaisemisen ilo. 

“Sydämen kyllyydestä suu puhuu ja kynä kirjoittaa. Eriarvoistumisen näkyväksi tekeminen ja sen vähentäminen poliittisilla päätöksillä on tavoitteeni bloggauksessa”, hän kuvailee. 

Koulumaailman metoota ja vanhustenhoitoasiaa

Bloggaamiseen voi syttyä vähän kerrassaan. Pohjalla on kuitenkin aina tarve ilmaista itseään kirjoittamalla. Maire Vidgren innostui bloggaamisesta aivan eläkeiän kynnyksellä, kuutisen vuotta sitten. Opettajana työskennellyt suorasanainen nainen tapasi kirjoittaa Facebookiin joka perjantai pitkän tarinan viikon tapahtumista. Sen hän teki huumoria ja raadollisia yksityiskohtia säästelemättä. 

“Tyttären kavereilta tuli palautetta, että jutut ovat hauskoja, voisinko alkaa kirjoittaa blogia. Niin päädyin tyttären avustuksella aloittamaan blogini Rakkaudella Maire, jonka sisältö tuli pitkälti koulumaailmasta”, Maire Vidgren muistelee. 

Aina ei ollut hauskaa. Vidgren kirjoitti nuorena aikuisena koulumaailmassa kohtaamastaan seksuaalisesta ahdistelusta, sekä myöhemmin työtaipaleella kohtaamiensa nuorten psykologisista ongelmista. Itseään hän ei säästellyt, mutta viattomat uhrit häivytettiin teksteistä tunnistamattomiksi. 

Vuoden 2021 kuntavaaleissa Vidgrenillä on uusi blogi, Tasemummon tarinoita

“Kirjoitan yhteiskunnallisia asioita kuntapolitiikan näkökulmasta. Vanhustenhoito on minulle tärkeä teema, kiinnostaahan se henkilökohtaisestikin, mihin minä joudun. Viime vuosina olemme kuulleet järkyttäviä esimerkkejä Attendosta ja Esperistä ja mitään ei ole käsittääkseni tehty asioiden korjaamiseksi”, Vidgren puuskahtaa. 

Tasemummolla on varmasti vielä sanottavaa ennen kuin tulee 13. kesäkuuta.