Jyväskylän kaupunki vaslogolla

Lapsiystävällisempää  päätöksentekoa vuodelle 2023

Terveiset vuoden viimeisenä päivänä Mäkimatin perhepuiston lasten tapahtumasta. Juuri lapsille suunnattuja maksuttomia tapahtumia tarvitaan enemmän  jatkossa koronakurimuksen jälkeen. 

Vaikka vanhusten määrä kasvaa, niin ilman lapsia ei ole tulevaisuutta. Lapsuus on tärkein luonnonvara. Ihmisen vastuullisin tehtävä on omien lasten kasvattaminen. Tähän tarvitaan myös yhteiskunnan tuki ja arvonanto. Varhaiskasvatuksen tulisi olla maksutonta ja toteuttaa se asteittain suurimmasta pienimpään, kuten perusopetus ja toisen asteen koulutuskin on asteittaun muuttunut maksuttomaksi. 

Pienten koululaisten iltapäivätoiminnan kannattaisi olla maksutonta huoltajan työssäolon tai opiskelun aikana. Suomi on maa, jossa edelleen ihannoidaan lasten yksin pärjäämistä. Ruotsissa alakouluikäisille tulee tarjota iltapäivisin turvallista toimintaa, jos huoltaja on työssä tai opiskelemassa. 

Monet yksinhuoltajat sinnittelevät köyhyysloukussa. Vuorotyössä olevat yksinhuoltajat ovat tukalissa tilanteissa lapsen mennessä kouluun. Jättääkö työt vai lapsi yksin iltaisin, viikonloppuisin ja öisin? Harvalla on turvaverkkoja lapsenhoitoon vuorotyönajaksi. Olisi tärkeää, että viimein ymmärretään, ettei alakouluikäisten tarvitse ’pärjätä’ yksin, vaan tarvitaan yhteiskunnan turvaverkot toimimaan. Hoitoala, ravintola-ala ja kaupanala ovat naisvaltaisia ja kärsivät työvoimapulasta. Palkan lisäksi myös lastenhoitoratkaisuilla on merkitystä.

Lapsiystävällisempää päätöksentekoa vuodelle 2023 toivon.

Sirkku Ingervo
KM, erityisopettaja. Sosiaalityöntekijä
Kaupunginvaltuutettu
Lasten nuorten ja perheiden lautakunta
Aluevaltuuston 1 vj

Sirkku Ingervo