Jyväskylän kaupunki vaslogolla

Hyvän puolesta

Eduskunta jäi juuri lomalle ja palailee töihinsä helmikuun alussa, ellei sitten korona-tilanne aiheuta kutsua Arkadianmäelle jo aiemmin.

Me vassarit voimme olla tyytyväisiä tähän syksyyn. Vuosisadan toimen suuri koulu-uudistus, oppivelvollisuuden pidentäminen 18vuoteen meni läpi ja sen lakien mukaan toimitaan jo ensi vuonna. 

Se ensimmäinen vuosisadan suuri uudistus oli tietenkin peruskoulu, jolla 1970-luvulla otettiin suuri harppaus yhdenvertaiseen koulujärjestelmään: ei enää paremman väen oppikoulua eikä maksullisia kouluja vaan yleissivistävä koulutus kaikille varallisuudesta riippumatta.

Nyt opetusministeri Li Anderssonin ajama hallitusohjelmaan meidän toimesta kirjattu muutos takaa  kaikille peruskoulunsa päättävälle myös toisen asteen tutkinnon.

Niin kuin 1970-luvulla niin nytkin uudistuksella oli vastustajansa. Peruskoulun pelättiin tasapäistävän oppilaita, tekevän heistä keskinkertaisia ja maksavan aivan liikaa. 

Nytkin uudistus maksaa vastustajien mielestä liikaa eikä takaa, että kaikki pysyvät koulun penkillä 18-vuotiaaksi. Rahat olisi kuulemma pitänyt sijoittaa varhaiskasvatukseen, “pudokkaiden” etsimiseen, parempaan opetukseen ….. ja vaikka mihin muuhun.

Olin peruskoulu-uudistuksen alkaessa Lapista tuore Ylen uutistoimittaja ja harjoittelijana tv-uutisissa legendaarisen politiikan toimittajan Tarmo Ropposen (muistattehan kaikki vaalivalvojaiset ja Tarmon keltaisen lyijykynän!) tiukassa ohjauksessa ja jouduin tekemään uutisjutun peruskoulun aloittamisesta. Jouduin ohjaajani kanssa tiukkaan keskusteluun peruskoulun eduista ja haitoista  – Helsingistä käsin kun uudistus näytti turhanaikaiselta. Pidin pääni. Köyhän perheen tyttönä olin ymmärtänyt, miten suuri etu ilmainen koulutus on ja miten monen lahjakkaan lapsen opinhaluille oli pitänyt jättää hyvästit jo ennen oppikouluun pyrkimistä. Ilman tätä episodia harjoitteluni oli varmasti painunut unhon yöhön.

Niin että uudistuksilla on aina näkijänsä ja tekijänsä (hyvä me, vassarit!) ja asiaan kuuluu myöskin äänekäs vastustajien kuoro, josta parhaimmillaan vain saa lisää puhtia toimia hyvän puolesta.

-Eila Tiainen
Keski-Suomen Vasemmiston piirin pj.
Jyväskylän kaupunginhallituksen 2. varapj.

Eila Tiainen hymyilee

Hyväksytkö sivustolla kolmansien osapuolten evästeiden käytön? Tutustu tietosuojaselosteeseen