Jyväskylän kaupunki vaslogolla

Hävittäjät eivät luo Suomeen työllisyyttä

Kannanotto
Keski-Suomen Vasemmiston piirikokous 23.8.2020

Työn murros on tuonut mukanaan vaikeasti hoidettavan pitkäaikaistyöttömyyden, työn sirpaloitumisen ja työssäkäyvien ongelmat tulla toimeen palkallaan.

Keski-Suomen Vasemmiston Piirikokous haluaa muistuttaa, että työllisyyttä nostavat sellaiset asiat kuin koulutus, osaaminen ja innovatiivinen tuotanto. Suomella tulee olla kykyä nyt valmistautua koronasyksyyn, jossa työllisyyden näkymät ovat synkät, ja vienti saattaa sakata kohtalokkaasti. Jo nyt Keski-Suomessa lopettamisuhan alla ovat Jämsän ja Kaipolan paperitehtaat. Jyväskylän Säynätsalon vaneritehdas sulki jo ovensa. Syyksi mainitaan erityisesti kuljetusongelmat ja menekkivaikeudet.

Työttömyys ei alene valtiovarainministeriön juuri äsken esittämällä leikkauslistalla. Valtiovarainministeriö esittää mm. aikuiskoulutustuen leikkauksia, tutkimuksen mukaan ne ovat kuitenkin hyvä keino lisätä työllisyyttä. Nyt tarvitaan laajaa tarkastelukulmaa.

Olemme keskellä työn murrosta ja se olisi viimein syytä tunnistaa. Työn tuottavuus on noussut rajusti, mutta tuottavuuden jako on toteutunut lähinnä pääoman kasautumisena. On syytä panostaa työn jakamiseen, koulutukseen ja työllisyyspalvelujen radikaaliin kasvattamiseen ja investointeihin.

Hallitus on sitoutunut hallitusohjelmassaan hävittäjähankintoihin niin, että nykyiset hävittäjät korvataan suorituskyvyltään täysimääräisenä. On syytä ensinnäkin lykätä hankintoja koronan vuoksi. Toiseksi on tärkeää määritellä, mitä ”täysimääräinen” korvaaminen tarkoittaa.

Lisätietoja:

Eila Tiainen
Keski-Suomen Vasemmiston puheenjohtaja
Puh. 050 512 0353

Lähde:
Keski-Suomen Vasemmisto